Pomiary, to bardzo istotna część Twojej współpracy z Aplikacją Diet & Training by Ann. Podstawą każdej współpracy żywieniowej i/lub treningowej są pomiary masy ciała.
Zapytacie zapewne: jak często się ważyć? Ważenie się powinno odbywać się raz w tygodniu, rano po porannej toalecie, będąc na czczo. Warto też ważyć się zawsze w tym samym stroju lub bez niego. Warto też pamiętać o posiadaniu jednej wagi — częste zmiany sprzętu mogą też powodować brak pewności co do prawidłowości pomiarów.
Poza wskaźnikami na wadze polecamy stosować wykonywanie pomiarów obwodów poszczególnych części ciała — pomaga to w kontroli postępów szczególnie w przypadku, kiedy masa ciała się nie zmienia — możesz zauważyć, że Twoje ciało pracuje i nadal się zmienia ❤️
Jeśli masz wątpliwości, w jaki sposób poprawnie dokonać pomiarów, poniżej przedstawiamy kilka wskazówek:
- Klatka — pomiar wykonaj na wydechu, na poziomie sutków.
- Ramię — obwód ramienia wykonaj stojąc, z opuszczonym wzdłuż ciała ramieniem, w połowie odległości pomiędzy barkiem a łokciem. Ramię mierz zawsze u ręki niedominującej, tzn. jeżeli jesteś praworęczny, zmierz lewą rękę.
- Talia — pomiaru dokonaj przy rozluźnionych mięśniach brzucha, powyżej pępka.
- Biodro — biodra mierz w pozycji stojącej, poniżej kości biodrowych, na poziomie kości łonowej, obejmując pośladki.
- Udo — mierz zawsze to samo udo, na wysokości najszerszego miejsca.